راه اندازی سامانه جامع ثبت و طبقه بندی علل مرگ و میر
مقدمه
نظام بهداشت و درمان هر کشوری زمانی توانمند است که بتواند بوسیله اجرای مداخلات و برنامه ها، از وقوع بیماری ها و مرگ های قابل پیشگیری، جلوگیری نماید. نقش این نظام در چنین پیشگیری هایی به صورت ثبت رخدادها، جمع آوری داده ها، محاسبه شاخص ها، مقایسه با استانداردها و نهایتاً بازخورد این اطلاعات برای بهره گیری در سیاستگذاری ها و برنامه ریزی های استراتژیک کشوری است. به این ترتیب داده های مختلف گردآوری شده در این عرصه مانند بروز بیماری ها، سیر بیماری، درمان های صورت گرفته، عوارض معلولیت های پیش آمده و بالاخره وقوع مرگ و علت های آن به خصوص علت زمینه ای مرگ می تواند به عنوان مهمترین اطلاعات در اصلاح برنامه های مهم در بخش بهداشتی و درمانی به شمار آید. همچنین مبنای بسیاری از مطالعات اپیدمیولوژیک اغلب بر پایه داده های مربوط به مرگ می باشد. آمارهای مرگ یکی از منابع اصلی اطلاعات بهداشتی هستند و در بسیاری از کشورها پایاترین و قابل اعتمادترین نوع داده های بهداشتی می باشند. وجود اطلاعات مرگ و میر صحیح، دقیق، به روز و کافی به منظور برنامه ریزی ها، تعیین لویت ها، توزیع امکانات، تخصیص بودجه و ارائه عادلانه خدمات بهداشتی درمانی در سطح جامعه امری ضروری است که جهت کسب این اطلاعات باید مبنای صحیحی به عنوان پایه و اساس جمع آوری و تحلیل قرار بگیرد.
با توجه به اهمیت یکپارچه سازی ثبت علل مرگ و میر در کشور و مشکلات جمع آوری اطلاعات از طریق روش های کنونی، نیاز به یک سامانه جامع و واحد احساس می شود که از افزونگی اطلاعات و موازی کاری بین سازمان های اجرایی جلوگیری کرده و به صورت لحظه ای قادر به گزارش گیری به روز و آنی از اطلاعات ثبت شده در سراسر کشور باشد.
این سیستم با استفاده از تکنولوژی وب و وب سرویس های ارائه شده می تواند اطلاعات ثبت شده از سازمان های دیگر را دریافت و در صورت نیاز با هماهنگی اطلاعات خود را در اختیار دیگر سازمان ها قرار دهد. این فرآیند باعث حذف برخی مشکلات مانند کم شماری و بالا رفتن کیفیت، در کنار بهبود زمان ثبت خواهد شد. سامانه ثبت و طبقه بندی علل مرگ و میر با همکاری معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد و با مدیریت وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی توسط شرکت تلاشگران جزیره رویا از سال ۱۳۹۲ طراحی و در سطح کلیه شبکه های بهداشت و درمان مورد بهره برداری می باشد.